Holly Lodge Estate Garden

This particular plot was a real gem within the conservation area of the Holly lodge estate. The garden space is 1000sq m, wrapping around the house that was undergoing major renovation. The architect's design is very sympathetic to the history of the Estate that was originally conceived in 1925 as a 'Garden Suburb'. The garden therefore played a very important role in conserving the overall feel of this suburb, adding amenity value to the surrounding roads and views.

Please click an image to show larger view

Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden Holly Lodge Estate Garden

Photos by Marianne Majerus

Our intention was to visually open up the garden, and whilst designing separate areas, we were keen to create a transitional journey through each space. The front garden runs across the entire width of the plot, creating a strong focal path, with traditional herbaceous borders either side. We have then built long wide turf treads, with Cor-Ten risers that culminate in 3 focal Cor-Ten panels directly opposite the client's office window. These turf steps lead you up onto a large hardwood deck area outside the main living space, that turns the corner to join the wide patio across the back of the house. The deck is surrounded with very deep planting beds that follow the slope of the land under 2 protected Lime Trees. A beautiful Magnolia grandiflora forms a wonderful parasol to the side of the deck, and screens the house from overlooking windows. We have additionally planted a large number of mature trees to provide further privacy.

The rear garden boasts a large lawn, and sunken trampoline; the latter is hidden from view behind a raised mound of ornamental grasses. We also created a focal boundary wall, from hardwood timber and Cor-Ten steel inserts, that at night is lit up with soft LED strip lights. This part of the garden is accessed by long stone steps that rise up about 1m, and a built in timber bench blends into the retaining wall, allowing space for a 3m long dining table. The family seem to spend every available opportunity out in this garden, and it is a delight to see it used to its full potential.

Registered member of the society of garden designers

British Association of Landscape Industries

Royal Horticultural Society - London Garden Designer