Primrose Hill Garden Design

This house in Primrose hill was undergoing extensive renovation work, including a major basement excavation. The client approached me when the garden resembled a bombsite and asked if I could work in conjunction with Basement Force to design and make the best use of what was left of the garden.

The challenge was the limited space available, and a 3 metre drop to the basement floor. A glass walkway solves this problem, allowing light to penetrate down to the lower ground floor, and the beautifully etched glass also becomes the garden dining area, opening directly from the kitchen –lounge. We designed a living wall to cover the large 3m high retaining wall, which brings the garden down into the basement, and can be viewed from the media room. From here a steep flight of steps takes you back up into the garden, where there is a Fireplace and built in BBQ that come to life at the flick of a switch. The Fireplace is set into a rendered wall, and the space defined with a long built in seat, that creates an outdoor lounge area paved in sawn sandstone.

Please click an image to show larger view

Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden Primrose Hill Garden

To create more privacy and soften the urban surroundings, we have planted 10 High Panel Hornbeams that give an additional 1.5m of screening above the 2m boundary height. All the boundaries were redone in bespoke Balau timber, which matches the timber seats.

The design is sleek, contemporary and structured by strong geometry, which is softened by the ‘jungle’ style planting.

The Front Garden was a decent size, and the client wanted to make the most of this space. We enclosed the perimeter in a 2m high mature Yew Hedging to create instant privacy, and the boundary is further defined by a horizontal cedar slatted fence and front gate, that lines up with the electric gate (also clad in cedar slats). The driveway continues in the same sawn sandstone as the back garden, and a raised entrance walkway accommodates the slope in the road, with 2 steps down onto a grassed area, big enough for a small table and chairs under the shade of the Silver Birch tree. A welcome and secret haven from the bustle of Primrose Hill.

Registered member of the society of garden designers

British Association of Landscape Industries

Royal Horticultural Society 0 London Garden Designer